Onze geschiedenis
De Stichting Latin Link Nederland is opgericht op 17 september 2010. We maken als zelfstandige team deel uit van de Latin Link community. Deze community bestaat uit teams in verschillende landen in Latijns Amerika en Europa.
De geschiedenis van Latin Link gaat al veel verder terug:
Latin Link ontstond door de beweging van interkerkelijke geloofszendingen in de 19e en 20e eeuw. Onze wortels liggen in de kleine maar invloedrijke zendingsgenootschappen die in Brazilië, Argentinië en Peru werkten. Deze kwamen al vlug tot stand nadat groepen of individuele pioniers uit Europa op verkenning waren gegaan en die dan later een zendingsagentschap om zich heen vormden.
Latin Link vindt de historie van deze dappere en onverschrokken pioniers waardevol. Zij verlieten hun thuisland zonder zich zorgen te maken over eigen toekomst. Zij werden gedreven door een passie om evangelische gemeentes gevestigd te zien en hadden de visie dat deze zich door heel Latijns Amerika zouden vermenigvuldigen.
De eerste pioniers
Dr Robert Reid Kalley vertrok met zijn gezin van Schotland via Madeira naar Brazilië onder vaak moeilijke omstandigheden, waar zij de eerste buitenlandse evangelische werkers werden die daar gingen wonen, en wel in Rio de Janeiro waar zij in 1855 arriveerden.
Hun nalatenschap de “Help for Brazil Missionary Society” werd later deel van Latin Link.
Harry en Susan Strachan werkten in Argentinië, Tandil in 1901-
Vanaf 1916 begonnen Annie Soper en Rhoda Gould met medisch werk in Moyobamba, Peru, wat later deel uitmaakte van wat nu Latin Link is.
Een eeuw geleden
De Wereld Zendingsconferentie van 1910 in Edinburgh werd op onverwachte wijze een beslissend moment voor zending naar Latijns Amerika.
Het overheersende idee was dat daar geen verdere zendingsarbeid nodig was omdat de koloniale machten er een officiële kerk hadden gevestigd. Zo kwam het dat Latijns Amerika helemaal niet op de agenda stond. In reactie daarop besloten zendelingen zoals Campbell Morgan, Stuart Holden, George Grubb and Harry Guinness, die met een kleine zendingsgroep in Peru, Argentinië en Brazilië werkten, samen de ´Evangelical Union of South America`(EUSA) te vormen. Deze organisatie werd een belangrijke schakel voor interkerkelijke zending in Latijns Amerika vanuit Europa en andere landen.
Latin Link
Tijdens de 2e helft van de 20e eeuw kwam het protestantisme op in vele delen van de wereld en in het bijzonder de charismatische expressie hiervan door de Pinksterbeweging. Dit was ook goed te merken in Latijns Amerika. Zoiets was nooit eerder gebeurd in een regio die al 500 jaar formeel Katholiek was.
Kleine kerken ontstonden op straathoeken en megakerken groeiden zó hard dat de evangelischen in Europa zich erover verwonderden. De zendingstaak was altijd die van “verkondiging” geweest, maar nu waren heel veel eigen Latijns Amerikaanse evangelisten betrokken geraakt.
In 1991 besloten de EUSA (Evangelical Union of South America) en de RBMU Peru (Regions Beyond Missionary Union) samen verder te gaan als nieuwe organisatie onder een nieuwe naam: Latin Link. Door het ontstaan van Latin Link werd opnieuw nagedacht over een passende rol voor zending vanuit Europa. Latijns Amerikaanse kerkleiders werden geraadpleegd hoe Latin Link de kerk het beste kon dienen, welke hulp de kerk het beste kon gebruiken. Op deze manier werd een samenwerkingsmodel ontwikkeld.
Zending over en weer
Latin Link zag het verlangen van de groeiende kerken in Latijns Amerika om eigen mensen uit te kunnen zenden en spraken af om de opleiding en voorbereiding van Latijns Amerikaanse zendingskandidaten te begeleiden en ondersteunen.
Sinds 1999 heeft Latin Link Argentijnse, Peruaanse en Braziliaanse leden verwelkomd en geplaatst in Britse en Ierse kerken. Andere Latijns Amerikanen zijn lid geworden van Latin Link die in een andere cultuur binnen eigen land werken of in andere delen van de wereld.
Latin Link werkt ook met Latijns Amerikaanse migranten in Zwitserland en Duitsland.
Integrale zending
De Lausanne Conferentie in 1974 had onder de sprekers ook Latijns Amerikaanse theologen en missiologen, zoals Samuel Escobar, René Padilla en Orlando Costas, die de nadruk legden op de z.g. integrale of holistische zending: het evangelie dat het totaal van Gods schepping omvat. Dit inzicht heeft ook Latin Link geholpen om de oorspronkelijke zendingsprincipes vorm te geven.
Na deze conferentie heeft zich een proces ontwikkeld waarin holistische zending verder vorm gekregen heeft. Zo hebben nu vele zendingsopleidingen, ook in Latijns Amerika, holistische zending als uitgangspunt. Hierdoor is het vanzelfsprekend geworden dat in de verkondiging van het Evangelie zowel het Woord als daaraan verbonden daden gestalte krijgen. Voor Latin Link betekent dit het Evangelie zichtbaar maken in woord en daad, door verkondiging, door onze levenshouding, door maatschappelijke betrokkenheid
Het Lausanne Covenant van 1974 ontving een aanzienlijke bijdrage van Latijns Amerikaanse theologen en missiologen, zoals Samuel Escobar, Rene Padilla en Orlando Costas die ook Latin Link hebben geholpen om de oorspronkelijke zendingsprincipes vorm te geven.
Het derde congres in 2010 roept op tot een evangelicale reformatie met een sterke nadruk op rechtvaardigheid en holistische zending. Meerdere zendingsopleidingen in Latijns Amerika hebben integrale zending als uitgangspunt. Bekendmaking, niet alleen door woorden maar ook in daden, zichtbaar in ons dagelijks leven en een maatschappelijke betrokkenheid, vormen de kern van zending en zijn onderdeel van het werk van Latin Link.
Het huidige overzicht
In 1991 begon Latin Link met ongeveer 40 leden, voornamelijk afkomstig van het Verenigd Koninkrijk en Ierland in Latijns Amerika. Op dit moment hebben we ongeveer 200 leden die samen 20 nationaliteiten vertegenwoordigen met 12 zendende landen en 16 ontvangende landen. Deze mensen vormen ons tot de wederzijds dienende en internationale gemeenschap die we vandaag mogen zijn.