Het coronavirus in Latijns-Amerika

De coronacrisis raakt ons allemaal: direct of indirect. Is het niet lichamelijk, dan wel maatschappelijk of economisch. Niet alleen landelijk, maar wereldwijd!

 

Zo ook het gebied waar Latin Link Nederland actief is: Latijns-Amerika. Hoewel het nieuws niet of nauwelijks aandacht aan de crisis op dit continent besteedt, lijkt het aan de vooravond van een humanitaire, sociale en economische ramp te staan. Er zijn vooralsnog in vergelijking met Europa en China relatief minder coronaslachtoffers, maar vergis je niet: de epidemie is er nog in een vroeg stadium en de betrouwbaarheid van de cijfers is twijfelachtig. Het scenario voor dit continent is op z’n zachtst gezegd verontrustend. Hieronder schetsen wij een beeld van dit scenario en vertellen wij u hoe u de mensen die dit treft kunt helpen… 

 

Een zwart scenario

Het grootste gevaar in Latijns-Amerika: het gebrek aan een goed plan van aanpak. Daar waar de president van het ene land de crisis wegwuift en geen maatregelen wil nemen, blijven in het andere land de lijken op straat liggen, door gebrek aan capaciteit. Weer andere landen bevinden zich in een strikte -militair afgedwongen- lockdown. En hoewel dat adequaat lijkt, is dat maar de vraag. De gemiddelde latino (over)leeft per dag. Ofwel: geen werk, geen voedsel. Hun angst is daarom niet: ‘Zal ik ziek worden vandaag?’ Maar: ‘Zal ik eten vandaag?!’ De toch al zwakke economie wordt hard geraakt. Onze members Hans en Priscilla Breekveldt -voorgangersechtpaar in Salta, Argentinië- doen wat ze kunnen en rijden zo vaak als mogelijk door de verlaten straten om gezinnen van de eerste levensbehoeften te voorzien. De situatie is uiterst schrijnend.

 

En wat te denken van het moment dat deze landen weer één voor één van slot zullen gaan? Het leed dat Latijns-Amerika dan te wachten staat, is niet te overzien! Als de Nederlandse gezondheidszorg de crisis al nauwelijks aankan, hoe zal het de zwakke gezondheidssystemen in Latijns-Amerika dan vergaan? Ter illustratie: in de hele provincie Salta, het noorden van Argentinië, net zo groot als Nederland, zijn in totaal maar 4 beademingsapparaten beschikbaar! Jaap Bezemer die -samen met zijn gezin- door Latin Link Nederland naar Ecuador is uitgezonden en daar tropenarts is, bereid zich voor op het ergste. Ook Annelien Wisse die net als Hans en Priscilla via Latin Link in Argentinië verblijft –en nu al weken in haar huis vastzit-, vraagt zich af hoe het na de lockdown verder moet. De sloppenwijken en andere plaatsen waar mensen noodgedwongen dicht op elkaar leven, zijn een tikkende tijdbom.  

 

Hoe u kunt helpen

Latin Link Nederland voelt meer dan ooit de noodzaak om, samen met de andere internationale Latin Link teams, in Latijns-Amerika aanwezig te zijn. Zowel voor de noodzakelijke medische zorg als voor de sociale en geestelijke zorg. Maar, waar aan de ene kant de nood vanwege de coronacrisis toeneemt, drogen aan de andere kant de mogelijkheden van Latin Link om in die nood te voorzien op. De inkomsten van Latin Link zijn namelijk grotendeels afhankelijk van verkoop op evenementen, presentaties in kerken en (kerk)collectes. Vanwege de getroffen maatregelen blijft géén van deze mogelijkheden over: evenementen zijn afgelast, kerkdiensten gaan niet door en veel collectes worden uitgesteld. Daarbij zal vanwege de crisis onze groepsreis naar Ecuador deze zomer waarschijnlijk niet doorgaan, terwijl we daar de afgelopen 12 maanden wel alle voorbereidingen voor hebben getroffen. Kortom: Latin Link staat voor een enorme (financiële) uitdaging!

 

De missie van Latin Link is gericht op het bouwen van Gods Koninkrijk in Latijns-Amerika en Europa. Het verlangen om dienend onder de Latino’s aanwezig te zijn, is door de huidige ontwikkelingen -zoals gezegd- alleen maar sterker geworden. Om al onze members ook daadwerkelijk in Latijns-Amerika te kunnen houden en de ondersteuning te kunnen bieden die nodig is, zijn er financiële middelen nodig. Nu een belangrijk deel van onze inkomsten wegvalt, vragen wij u te overwegen ons -in deze moeilijke tijd- te ondersteunen. Dit kan door middel van een eenmalige bijdrage, maar ook met een maandelijkse of jaarlijkse ondersteuning. U kunt uw gift overmaken naar: Stichting Latin Link Nederland IBAN NL 51 INGB 000 570 10 53. Dit jaar is nog minimaal € 15.500,- nodig om ons werk te kunnen blijven doen. Het zou ons –maar vooral de Latino’s in Latijns-Amerika- tot zegen zijn als u hieraan wilt bijdragen. Bij voorbaat dank daarvoor!

 

Mocht u door de crisis zijn stilgezet en overwegen om niet financieel, maar persoonlijk Latijns-Amerika te dienen? Dat kan natuurlijk ook! Neem dan contact op met William Weggeman en vraag naar de mogelijkheden. Je kunt hem bereiken via william@latinlink-nederland.nl.